Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Novinky.cz :  http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html

 

Základní perníkové těsto

600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.

 

Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého,  1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)  

 

          Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

  

- 

-

Perníkové těsto

1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.

 

           Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte  koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.

Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.

 

                                                                                    -

                                                                                    - 

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření

         Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které  necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.

                                                                     -

                                                                     -

 

Výborné perníčky

1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.

              Mouku,  mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.  

-

Perníkové těsto s ořechy

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.

    Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.

Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.

                                                                                    -

- 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vytlačovátka

(Peťa, 19. 11. 2013 10:03)

Hezký den,
chtěla bych se přeptat, zda se dají sehnat vytlačovátka, kterými zdobíte perníčky. Případně prosím o radu, kde bych k nim tedy mohla přijít :). Děkuji předem.
Pěkný web, nádherné fotky! Ať se Vám v "nadcházející pečící sezoně" v kuchyni daří!

Peťa (petra.holcikova@seznam.cz)

Re: Vytlačovátka

(Věra, 20. 11. 2013 19:06)

Paní Petro, napsala jsem Vám email. V.

Re: Re: Vytlačovátka

(Hanka, 5. 7. 2014 20:14)

Zdobení perníčků

(Hanka, 5. 7. 2014 20:09)

Dobrý den,
chtěla bych Vás poprosit o radu.Připravila jsem polevu na perníčky ke zdobení dle vašeho předpisu,ale stále se mi nedařilo zdobit - trubička se stále ucpávala - použila jsem trubičku č.1 a 0.V polevě hrudky nebyly.Dělám něco špatně,ale nevím co.
Jinak jsem použila Váš recept na perníčky a jsou vynikající.Za odpověď Vám předem děkuji a přeji moc a moc krásných věciček.

Re: Zdobení perníčků

(Věra, 7. 7. 2014 21:42)

Dobrý večer paní Hanko, moc ráda bych Vám poradila, ale vůbec nevím jak. Já s touto polevou pracuji mnoho let. Občas se mi také stalo, že se sáček s hrotem ucpal, ale kupuji teď sáčky bez hrotů a práce je mnohem snažší, hlavně se neucpává.
Hodně štěstí. V.

Perníčky

(Routová Hana, 7. 3. 2014 10:24)

Aby perníčky byly hezky tmavé po upečení,potírám je vejcem s troškou hnědé potravinářské barvy.

pernicky

(barbora , 23. 11. 2013 15:58)

Jak poznáme že jsou perníčky hotové ? Děkuji

Re: pernicky

(Věra , 24. 11. 2013 18:12)

Dobrý večer, myslíte, kdy jsou pečené? Záleží podle velikosti, ale většinou je peču 10-15 minut. V.

Rovné perníčky

(Kateřina, 21. 10. 2013 14:36)

Dobrý den, prosím o radu, už třetím rokem budu péct na vánoc chaloupku, ale vždy mám perník po upečení nerovný. Je na to nějaký fígl aby byl povrch rovný bez bublin? Děkuji za odpověď. A máte nádherné perníčky.

Re: Rovné perníčky

(Věra, 21. 10. 2013 21:25)

Děkuji :-). Mohu vám jen poradit, větší perníčky před pečením propíchnout jehlou na pár místech. Přeji Vám, aby se chaloupka povedla :-). V.

Re: Re: Rovné perníčky

(Kateřina, 21. 10. 2013 21:49)

Děkuji velmi za radu :)a taktéž za přání :)

pernik

(lucie , 21. 10. 2013 18:23)

Perníčky na svatbu

(Jana, 15. 6. 2013 12:52)

Dobrý den, pekla jsem perníčky na svatbu, svatba je za týden, jak mám perníčky skladovat aby byli za týden v pořádku?

Re: Perníčky na svatbu

(Věra, 29. 6. 2013 18:29)

Nezlobte se Jano, nebyla jsem na těchto stránkách, tak jsem Vám nestihla odpovědět. V.

Výborné perníčky

(štěpánka, 16. 11. 2010 18:01)

Dobrý den a děkuji za skvělou stránku :)
Letos peču poprvé, a proto sem se rozhodla upéct podle receptu Výborné perníčky. Koupila jsem perníkové koření a jeho 25gramů. Píšete dva sáčky, ale přijde mi toho hodně,koupila jsem vůbec tu správnou ingredienci? Je rozdíl mezi perníkovým kořením a práškem do perníku?
Děkuji Štěpánka

Re: Výborné perníčky

(Věra, 20. 11. 2010 19:29)

Dobrý den Štěpánko, rozdíl mezi nimi opravdu je, v receptu, který jste si vybrala je prášek do perníku (přesně kypřící prášek do perníku) a je ho 20 g. Omlouvám se, ale nejsou to mé, ale převzaté recepty, které se mi osvědčily a napsala jsem je jak byly uvedené. Doufám, že se Vám i tak perníčky povedou. V.

Re: Re: Výborné perníčky

(štěpánka, 18. 12. 2010 13:12)

Perníčky jsou vynikající :) Nakonec jsem zavolala mamče a vysvětlila mi ten rozdíl.
Děkuji moc a přeji Vám pěkné svátky
Štěpánka

jak slepit domeček

(Marek, 14. 12. 2009 15:54)

Mám jen dva dotazy jestli je jedno jake testo použíji jestli to pochoutkove nebo na chaloupky rovnou a 2 dotaz je jakou mit nejlepsi metodu ohledne lepeni a stavení te chalopky napištemi spis na email marekmuzik@seznam.cz diky krasne svatky

Re: jak slepit domeček

(vilka, 10. 11. 2010 14:29)

moje maminka pekla perníkovou chaloupku a slepila ji špendlíky odpvěď pro jak slepit domček

Kamile

(Věra, 21. 12. 2009 13:48)

Dobrý den, nejprve děkuji :-). Je těžké zjistit, kde se stala chyba, těsto je dobré před pečením několik hodin nechat v pokojové teplotě a vykrajovat silnější tvary. Vždycky na zkoušku peču jen několik málo perníčků, abych věděla jakou sílu vykrajovat. Přeji Vám hodně štěstí při dalším pečení a krásné svátky. V.


1 | 2 | 3 | 4 | 5

následující »



 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA