Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Novinky.cz :  http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html

 

Základní perníkové těsto

600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.

 

Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého,  1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)  

 

          Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

  

- 

-

Perníkové těsto

1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.

 

           Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte  koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.

Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.

 

                                                                                    -

                                                                                    - 

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření

         Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které  necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.

                                                                     -

                                                                     -

 

Výborné perníčky

1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.

              Mouku,  mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.  

-

Perníkové těsto s ořechy

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.

    Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.

Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.

                                                                                    -

- 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Lindě

(Věra, 11. 12. 2007 12:32)

Ahoj Lindo, já zdobím igel.sáčky,které lze koupit v obchodě, jsou i s nástavcem, ale také jsem zdobila papírovým kornoutkem a zdobí se mi tím také dobře, jdou s ním udělat tenké linky. Hodně štěstí a pěkné vánoce.V.

Čím zdobit nejlépe

(Linda, 11. 12. 2007 12:21)

Dobrý den, mám prosbu, potřebovala bych poradit, jaký pytlíček nebo zdobičku použít ke zdobení perníků - zkoušela jsem ledacos, ale pořád jsou ty dírky nějak veliké :-) . Moc děkuji... Linda

Petře

(Věra, 10. 12. 2007 19:29)

Poslala jsem Vám několik receptů na Vaší e-mailovou adresu, snad se budou hodit.Pěkné vánoce.V.

adresa

(Petra, 7. 12. 2007 1:49)

Můj e-mail je peta.skalska@seznam.cz děkuji moc za Váš zájem. Mějte se hezky.

Petře

(Věra, 5. 12. 2007 13:14)

Děkuji a jsem ráda, že jste si vybrala v receptech. Nejsou to mé recepty, ale mé neoblíbenější a vyzkoušené. Ráda Vám vyhledám recepty z hladké mouky a pošlu.Bylo by fajn, kdyby jste mi napsala e-mailovou adresu, bylo by to pro mě rychlejší, mohla bych to naskenovat. Také přeju krásné svátky V.

poděkování

(Petra, 5. 12. 2007 12:34)

Chtěla bych moc pochválit výborné recepty na perníčky,které jsem Vám proslavila až v daleké Shanghaji. Mám ještě jeden dotaz, zda by jste mi nemohla poslat nějaké recepty na dort nebo nějaký koláč, který se dělá z hladké mouky. Zde se polohrubá mouka nesežene. Děkuji a přeji krásné vánoční svátky.

Radce

(Věra, 1. 12. 2007 11:14)

Děkuju :-). Těsto podle posledního a předposledního receptu nemusí být odležené, může se zpracovat hned. Jen je třeba těsto pořádně prodělat. Držim palce a přeju pěkné pečení. Budu ráda, když napíšete jak se vám to podařilo :-)

Výborné perníčky

(Radka, 1. 12. 2007 6:29)

Dobrý den,
letos budu péct perníčky poprvé. Ráda bych se zeptala, zda u toho předposledního receptu musí těsto také odležet, a popř. jak dlouho?
Předem moc díky

P.S. Obdivuji Vaše šikovné ručičky :):)

Recepty

(Věra, 28. 11. 2007 20:51)

Děkuji Danielo a přeju hodně trpělivosti :-)

Recepty

(Daniela, 27. 11. 2007 13:41)

Vyzkoušela jsem ty dva poslední recepty a jsou opravdu výborné. Nazdobené je máte nádherné, takové nikdy nedokážu..

Míle

(Věra, 27. 11. 2007 7:58)

Díky, budu se snažit, aby se líbily i dál :-)

Věře

(Míla, 26. 11. 2007 17:56)

Ahoj Věro pročítám tvé stránky z recepty na perníčky a vyčetla jsem recept s oříšky píšeš že jsi je nestihla ani ozdobit tak řekni Zdenkovi ať neujídá.Hezké svátky.Máš hezky udělané stránky-pěkné čtení

Ivě

(Věra, 23. 11. 2007 11:49)

Zdravím Ivo, recept jako takový na karamelové sušenky nemám a jediné co jsem našla je : Základní recept je , mouka, máslo, vejce, koření a cukr. Tajemství je právě v cukru, protože se nepoužívá bílý, ale tmavý cukr, vyráběný z dvakrát převařené řepné šťávy, který dodává sušenkám tu lahodnou karamelovou chuť. Co se týče koření, každý pekař má svou vlastní recepturu, ale používá se skořice, zázvor, hřebíček, muškátový ořech, kardamom, bílý pepř a vanilka. Snad vám to pomůže, hodně štěstí V.

perníčky X karamelové sušenky

(iva, 23. 11. 2007 9:07)

Dobrý den, možná budete schopná mi poradit. O perníčky se letos pokusím poprvé, vyzkouším některý z Vašich receptů. Ale dlouho marně sháním recept na karamelové sušenky (takové, jako dávají v restauracích ke kávě). Podle vůně tam pravděpodobně bude perníkové koření nebo něco podobného. Chci to nějak zkusit "popatlat", ale jak mám dosáhnout toho, aby sušenky byly křehké a křupavé? Můžete poradit, prosím? Děkuji mnohokrát

Petře

(Věra, 22. 11. 2007 7:58)

Ahoj Petro, zdobit perníčky se dá také čokoládou, bílá je moc pěkná a nechá se barvit potr. barvivem, nebo klasickou hnědou. Pokud chcete cukrovou polevu, tak místo bílků použijte citronovou šťávu.Krásné vánoce V.

Iloně

(Věra, 22. 11. 2007 7:53)

Ahoj Ilono,jestli můžu poradit tak poslední dva recepty perníčků jsou vynikající.Přeju krásné vánoce.V.

dotaz

(Petra, 22. 11. 2007 7:17)

Mám velkou prosbu, zda je nějaký jiný recept na zdobení perníčků, kde se nevyskytuje bílek.
Děkuji a přeji všem moc úspěchů ve vánočním pečení. Nám už to doma krásně voní.

Který recept si mám vybrat?

(ilona, 22. 11. 2007 7:11)

Ahoj, zdravím všechny, perníčky si peču sama pro sebe, jsou mé nejoblíbenější, zbytek rodiny má jiné favority. Poraďte mi, prosím, někdo, který z nadepsaných receptů zaručí křehoučké a slaďoučké perníčky. Zatím jsem měla vždycky perníky tvrdší. Děkuju a přeji všem hezký den. Ilona

Veronice

(Věra, 21. 11. 2007 9:56)

Ahoj Veroniko, jsi moc šikovná a držim Ti palce ať se Ti vše daří jako letošní perníčky. Kdybys potřebovala s něčím poradit napiš mi svůj email, ráda Ti napíšu. Hodně štěstí V.

Musim pochválit

(Veronika, 21. 11. 2007 9:18)

Dobrý den,
ačkoliv mi je teprve 14, perníčky peču uz 3 rokem sama. Maminka mi uz nikdy nebude moci pomoci, a tata na pečení neni, takže když jsem začinala pect, nebyly nikdy nic moc... ale letos? Podle vašeho receptu se vše zmenilo a musim je pect znovu.:)...dekuji Vašim receptum :)



 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA