Novinky.cz : http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html
Základní perníkové těsto
600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.
Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého, 1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)
Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.
-
-
Perníkové těsto
1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.
Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.
Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.
-
-
Perník na figurky
40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření
Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.
-
-
Výborné perníčky
1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.
Mouku, mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.
-
-
Perníkové těsto s ořechy
800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.
Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.
Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.
-
-
Komentáře
Přehled komentářů
Dobrý den Štěpánko, rozdíl mezi nimi opravdu je, v receptu, který jste si vybrala je prášek do perníku (přesně kypřící prášek do perníku) a je ho 20 g. Omlouvám se, ale nejsou to mé, ale převzaté recepty, které se mi osvědčily a napsala jsem je jak byly uvedené. Doufám, že se Vám i tak perníčky povedou. V.
Re: Re: Výborné perníčky
(štěpánka, 18. 12. 2010 13:12)
Perníčky jsou vynikající :) Nakonec jsem zavolala mamče a vysvětlila mi ten rozdíl.
Děkuji moc a přeji Vám pěkné svátky
Štěpánka
jak slepit domeček
(Marek, 14. 12. 2009 15:54)Mám jen dva dotazy jestli je jedno jake testo použíji jestli to pochoutkove nebo na chaloupky rovnou a 2 dotaz je jakou mit nejlepsi metodu ohledne lepeni a stavení te chalopky napištemi spis na email marekmuzik@seznam.cz diky krasne svatky
Re: jak slepit domeček
(vilka, 10. 11. 2010 14:29)moje maminka pekla perníkovou chaloupku a slepila ji špendlíky odpvěď pro jak slepit domček
Kamile
(Věra, 21. 12. 2009 13:48)Dobrý den, nejprve děkuji :-). Je těžké zjistit, kde se stala chyba, těsto je dobré před pečením několik hodin nechat v pokojové teplotě a vykrajovat silnější tvary. Vždycky na zkoušku peču jen několik málo perníčků, abych věděla jakou sílu vykrajovat. Přeji Vám hodně štěstí při dalším pečení a krásné svátky. V.
Spadené perníčky
(Kamila, 21. 12. 2009 9:32)Dobrý den. Úvodem bych Vám ráda pochválila pěkné stránky a hlavně Vaše pečené a zdobené perníčky. Zaujal mě Váš recept na perníčky (základní perníkové těsto, hned 1.) a rozhodla jsem se jej vyzkoušet z poloviční dávky. Suroviny jsem tedy dala v poloviční dávce, sody jsem dala lžičku a špičku. Hotové těsto (hladké a nelepivé) jsem dala na 24 hodin odpočinout do ledničky (nejnižší přihrádky). V troubě mi pěkně vyběhly ale při dopékání, když začaly tmavnout, tak mi "spadly". Perníčky jsou chuťově výborné, jsou měkoučké, ale jsou tenké. Nevíte, kde se mohla stát chyba? Děkuji za Vaši odpověď!
Lence
(Věra, 12. 12. 2009 22:53)Dobrý večer Lenko, perníčky potírám rozšlehaným vejcem s trochou kakaa, jsou po zaschnutí tmavší. I do těsta můžete přidat o trochu víc kakaa. Pěkné svátky V.
Perníčky
(Lenka, 11. 12. 2009 10:49)Dobrý den, chci se zeptat, jak to děláte, že máte perníčky hnědé. Je to poleva? Já dala do těsta kakao a přesto jsou pořád světlé.Mám toho kakaa dát víc? Děkuji za odpověď.
Paní Mandové
(Majka, 10. 12. 2009 22:53)Perníčky se mi léta nedařily upéci tak, aby byly tak dobré a měkké jako na poutích, ale letos je vše jinak, kouzla se dějí, nějaká dobrá duše prozradila, že stačí do perníkových těst přidávat dle množství, buď jednu nebo dvě lžičky sody bikarb. a je vše hned měkké a vynikající, letos jsem vyzkoušela hned dva recepty, jeden dle časopisu a druhý, vyzkoušený od kamarádky a vše šlo jak po másle, dobře se těsto zpracovalo a po odležení v mikrotenovém sáčku v ledničce byla radost perníky zpracovat. Recepty mohu a ráda zaslat.Majka.F.
Lence
(Věra, 7. 12. 2009 8:04)Dobrý den Lenko, asi Vám moc neporadím, perníčky nepromazávám, tak s tím nemám zkušenost. Pěkné svátky V.M.
Mohu promazat?
(Lenka, 2. 12. 2009 16:35)Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš recept na Výborné perníčky a jsem zvyklá je promazávat oříškovým krémem. Chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti s promazáváním, bojím se, aby perníčky zůstaly měkké. Kdy byste mi doporučila je promazat? Děkuji.
Zenje
(Věra, 30. 11. 2009 8:42)Dobrý den, těžko Vám poradím co děláte špatně, záleží na těstě a také na tom čím potíráte perníčky. Přeju hodně trpělivosti a pěkné svátky. V.M.
Praskání polevy
(Zenja, 22. 11. 2009 0:02)Dobrý den, měla bych dotaz ohledně polevy. Stává se mi, ze po několika dnech popraská a poté se po celých velkých kusech odloupne. Perníčky nechávám před zdobením několik dnů odležet. Nevíte, jak by se tomu dalo zabránit? Předem děkuji za odpověď. Zenja
Zuzce
(Věra, 21. 11. 2009 16:57)Perníčky můžete upéct klidně už teď, pokud je nesníte, tak určitě vydrží :-). Napište mi jak se vám dařilo pečení. Pěkný víkend V.
Věrce
(Zuzka Burčíková, 20. 11. 2009 10:52)Moc děkuji:-)Vrhneme se na ně asi tento nebo příští víkend s holkama, nezkazí se do Vánoc,když je budu dělat takhle dopředu?Děkujii
Zuzce
(Věra, 18. 11. 2009 7:14)Dobrý den, na poloviční dávku dejte 3 menší vejce nic tím nepokazíte a koření tam nepřijde jiné než je psané v receptu. Přeju pěkné pečení a doufam, že vám budou chutnat :-)
prosba
(Zuzka Burčíková, 16. 11. 2009 15:13)Dobrý den:-)Chci zkusit Výborné perníčky,ale chci udělat z poloviční dávky,protože z 1kg mouky jich asi bude moc,že?Když to chci dělat z poloviční,kolik vajec tam mám dát-2 nebo 3?A taky se chci zeptat-jiné koření než kypř,pr.do perníku tam nepřijde?Děkuji moc:-)
Janě
(Věra, 19. 10. 2009 7:13)Omlouvám se, že jsem nenapsala dříve, ale jsem v lázních. Vtlačované ornamenty dělám na perník před pečením. V.
perníčky Vánoce 2008 před zdobením
(jana, 11. 10. 2009 20:43)Prohlím si Vaše stránky, líbí se mi. Ráda taky peču perník. Jak se , prosím, udělají ty vtlačované ozdoby. Děkuji
Marcele
(Věra, 27. 4. 2009 7:41)Dobrý den Marcelo, chaloupku je nejlépe slepovat bílkovou polevou (hustější než na zdobení) a nechat před dalším zdobením dobře zaschnout. Pokud budete dělat větší chaloupku, tak si můžete pomoci párátky , které zapíchnete do obou slepovaných částí. Hodně štěstí při pečení. Pěkný den V.
Re: Výborné perníčky
(Věra, 20. 11. 2010 19:29)