Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Novinky.cz :  http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html

 

Základní perníkové těsto

600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.

 

Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého,  1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)  

 

          Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

  

- 

-

Perníkové těsto

1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.

 

           Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte  koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.

Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.

 

                                                                                    -

                                                                                    - 

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření

         Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které  necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.

                                                                     -

                                                                     -

 

Výborné perníčky

1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.

              Mouku,  mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.  

-

Perníkové těsto s ořechy

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.

    Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.

Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.

                                                                                    -

- 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Spadené perníčky

(Kamila, 21. 12. 2009 9:32)

Dobrý den. Úvodem bych Vám ráda pochválila pěkné stránky a hlavně Vaše pečené a zdobené perníčky. Zaujal mě Váš recept na perníčky (základní perníkové těsto, hned 1.) a rozhodla jsem se jej vyzkoušet z poloviční dávky. Suroviny jsem tedy dala v poloviční dávce, sody jsem dala lžičku a špičku. Hotové těsto (hladké a nelepivé) jsem dala na 24 hodin odpočinout do ledničky (nejnižší přihrádky). V troubě mi pěkně vyběhly ale při dopékání, když začaly tmavnout, tak mi "spadly". Perníčky jsou chuťově výborné, jsou měkoučké, ale jsou tenké. Nevíte, kde se mohla stát chyba? Děkuji za Vaši odpověď!

Lence

(Věra, 12. 12. 2009 22:53)

Dobrý večer Lenko, perníčky potírám rozšlehaným vejcem s trochou kakaa, jsou po zaschnutí tmavší. I do těsta můžete přidat o trochu víc kakaa. Pěkné svátky V.

Perníčky

(Lenka, 11. 12. 2009 10:49)

Dobrý den, chci se zeptat, jak to děláte, že máte perníčky hnědé. Je to poleva? Já dala do těsta kakao a přesto jsou pořád světlé.Mám toho kakaa dát víc? Děkuji za odpověď.

Paní Mandové

(Majka, 10. 12. 2009 22:53)

Perníčky se mi léta nedařily upéci tak, aby byly tak dobré a měkké jako na poutích, ale letos je vše jinak, kouzla se dějí, nějaká dobrá duše prozradila, že stačí do perníkových těst přidávat dle množství, buď jednu nebo dvě lžičky sody bikarb. a je vše hned měkké a vynikající, letos jsem vyzkoušela hned dva recepty, jeden dle časopisu a druhý, vyzkoušený od kamarádky a vše šlo jak po másle, dobře se těsto zpracovalo a po odležení v mikrotenovém sáčku v ledničce byla radost perníky zpracovat. Recepty mohu a ráda zaslat.Majka.F.

Lence

(Věra, 7. 12. 2009 8:04)

Dobrý den Lenko, asi Vám moc neporadím, perníčky nepromazávám, tak s tím nemám zkušenost. Pěkné svátky V.M.

Mohu promazat?

(Lenka, 2. 12. 2009 16:35)

Dobrý den, vyzkoušela jsem Váš recept na Výborné perníčky a jsem zvyklá je promazávat oříškovým krémem. Chtěla bych se zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti s promazáváním, bojím se, aby perníčky zůstaly měkké. Kdy byste mi doporučila je promazat? Děkuji.

Zenje

(Věra, 30. 11. 2009 8:42)

Dobrý den, těžko Vám poradím co děláte špatně, záleží na těstě a také na tom čím potíráte perníčky. Přeju hodně trpělivosti a pěkné svátky. V.M.

Praskání polevy

(Zenja, 22. 11. 2009 0:02)

Dobrý den, měla bych dotaz ohledně polevy. Stává se mi, ze po několika dnech popraská a poté se po celých velkých kusech odloupne. Perníčky nechávám před zdobením několik dnů odležet. Nevíte, jak by se tomu dalo zabránit? Předem děkuji za odpověď. Zenja

Zuzce

(Věra, 21. 11. 2009 16:57)

Perníčky můžete upéct klidně už teď, pokud je nesníte, tak určitě vydrží :-). Napište mi jak se vám dařilo pečení. Pěkný víkend V.

Věrce

(Zuzka Burčíková, 20. 11. 2009 10:52)

Moc děkuji:-)Vrhneme se na ně asi tento nebo příští víkend s holkama, nezkazí se do Vánoc,když je budu dělat takhle dopředu?Děkujii

Zuzce

(Věra, 18. 11. 2009 7:14)

Dobrý den, na poloviční dávku dejte 3 menší vejce nic tím nepokazíte a koření tam nepřijde jiné než je psané v receptu. Přeju pěkné pečení a doufam, že vám budou chutnat :-)

prosba

(Zuzka Burčíková, 16. 11. 2009 15:13)

Dobrý den:-)Chci zkusit Výborné perníčky,ale chci udělat z poloviční dávky,protože z 1kg mouky jich asi bude moc,že?Když to chci dělat z poloviční,kolik vajec tam mám dát-2 nebo 3?A taky se chci zeptat-jiné koření než kypř,pr.do perníku tam nepřijde?Děkuji moc:-)

Janě

(Věra, 19. 10. 2009 7:13)

Omlouvám se, že jsem nenapsala dříve, ale jsem v lázních. Vtlačované ornamenty dělám na perník před pečením. V.

perníčky Vánoce 2008 před zdobením

(jana, 11. 10. 2009 20:43)

Prohlím si Vaše stránky, líbí se mi. Ráda taky peču perník. Jak se , prosím, udělají ty vtlačované ozdoby. Děkuji

Marcele

(Věra, 27. 4. 2009 7:41)

Dobrý den Marcelo, chaloupku je nejlépe slepovat bílkovou polevou (hustější než na zdobení) a nechat před dalším zdobením dobře zaschnout. Pokud budete dělat větší chaloupku, tak si můžete pomoci párátky , které zapíchnete do obou slepovaných částí. Hodně štěstí při pečení. Pěkný den V.

Jak slepit pernikovy homecek?

(marcela, 17. 4. 2009 14:53)

Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli nahodou nevite jaka by byla nejlepsi metoda ke slepovani pernicku. Chtela bych dceri upect k narozeninam pernikovy domecek, ale jeste jsem pernik nikdy nepekla. Mam trochu obavy aby to dobre dopadlo a drzelo to pohromade. Dekuji.

Iloně

(Věra, 17. 12. 2008 14:37)

Poslala jsem vám e-mail na Vaší adresu. Krásné svátky. V.

vyborné perníčky

(ilona, 17. 12. 2008 13:08)

Dobrý den předem Vám chci napsat že máte velice krásné perníčky.Letos jsem se rozhodla péct poprvé perníčky tak jsem se dostala na Vaše stránky vybrala jsem si recept na výborné perníčky a chci Vás poprosit o jaký prášek se jedná kypřící do perníků nebo nějaký jiný? a také kolikati gramový? Jěště Vás moc prosím o recept na směs na zdobení perníčků.Předem Vám moc děkuji přeji krásné vánoční svátky a doufám že se mi perníčky díky Vám povedou.váše stránky jsem si dala do oblíbených s pozdravem Ilona hegerova.ilona@seznam.cz

Daně

(Věra, 13. 12. 2008 16:58)

Dobrý den, stačí těsto nechat pár hodin nebo do druhého dne odpočinout. Pěkné pečení a klidné svátky. V.

Dotaz "Vyborne pernicky"

(Dana, 12. 12. 2008 18:22)

Dobry den, testo na "Vyborne pernicky" se nemusi nechat odlezet nejakou dobu? U ostatnich receptu to mate vzdy napsane, tak se pro jistotu ptam...

Mockrat dekuju za odpoved!

Dana



 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA