Novinky.cz : http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html
Základní perníkové těsto
600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.
Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého, 1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)
Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.
-
-
Perníkové těsto
1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.
Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.
Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.
-
-
Perník na figurky
40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření
Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.
-
-
Výborné perníčky
1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.
Mouku, mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.
-
-
Perníkové těsto s ořechy
800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.
Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.
Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.
-
-
Komentáře
Přehled komentářů
Dobry den, chtela jsem se zeptat jestli nahodou nevite jaka by byla nejlepsi metoda ke slepovani pernicku. Chtela bych dceri upect k narozeninam pernikovy domecek, ale jeste jsem pernik nikdy nepekla. Mam trochu obavy aby to dobre dopadlo a drzelo to pohromade. Dekuji.
Iloně
(Věra, 17. 12. 2008 14:37)Poslala jsem vám e-mail na Vaší adresu. Krásné svátky. V.
vyborné perníčky
(ilona, 17. 12. 2008 13:08)Dobrý den předem Vám chci napsat že máte velice krásné perníčky.Letos jsem se rozhodla péct poprvé perníčky tak jsem se dostala na Vaše stránky vybrala jsem si recept na výborné perníčky a chci Vás poprosit o jaký prášek se jedná kypřící do perníků nebo nějaký jiný? a také kolikati gramový? Jěště Vás moc prosím o recept na směs na zdobení perníčků.Předem Vám moc děkuji přeji krásné vánoční svátky a doufám že se mi perníčky díky Vám povedou.váše stránky jsem si dala do oblíbených s pozdravem Ilona hegerova.ilona@seznam.cz
Daně
(Věra, 13. 12. 2008 16:58)Dobrý den, stačí těsto nechat pár hodin nebo do druhého dne odpočinout. Pěkné pečení a klidné svátky. V.
Dotaz "Vyborne pernicky"
(Dana, 12. 12. 2008 18:22)
Dobry den, testo na "Vyborne pernicky" se nemusi nechat odlezet nejakou dobu? U ostatnich receptu to mate vzdy napsane, tak se pro jistotu ptam...
Mockrat dekuju za odpoved!
Dana
Míle
(Věra, 9. 12. 2008 7:11)Dobrý den Mílo, do receptu se opravdu dává máslo rozpuštěné. Jak dlouho perníčky vydrží vláčné to Vám neřeknu, moc dlouho u nás nevydrží, ale všem moc chutnají. Doufam, že budete spokojená. Jaký recept používají na pouťové perníčky nevím, ale až bude u nás příští rok pouť můžu se zeptat :-)). Krásné svátky V.
dotaz
(Míla, 8. 12. 2008 10:40)Dobrý den, u výborných perníčků uvádíte 5 lžic másla, myslíte tím rozpuštěné máslo? Perníčky peču každým rokem, ale vždy si najdu jiný recept, protože stále hledám, vždy si najdu recept, který pisatelka uvádí jako stoprocentně měkké perníčky, ale vždy jsou tvrdé a musím si pomáhat jablíčkem, tak nevím kde je chyba. osobně si myslím, že žádné perníčky nejsou bez pomoci měkké, co myslíte? I když perníkové výrobky z poutí a různých akcí mají prodejci vždycky měkké, tak jak to dělají?
Petře
(Věra, 6. 12. 2008 22:20)Dobrý večer Petro,perníčky zdobím tak za 5-6 dní. Lépe pak drží poleva. S potíráním vodou před pečením nemám zkušenost, tak to nemůžu komentovat. Recept na " Výborné perníčky" je opravdu dobrý, našla jsem ho v nějakém časopise a jsem s ním moc spokojená. Je třeba těsto dostatečně prodělat a budou krásně rovné a dobré. Peču je tak 10 minut na 180 °C. Potírám vajíčkem ještě horké. Přeju pěkné pečení a klidné svátky. V
Dotaz
(Petra, 6. 12. 2008 11:54)
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné zdobit perníčky hned jakmile je vyndám z trouby a vychladnou. Nebo třeba až týden. My totiž jeden víkend pečeme, druhý týden zdobíme a slepujeme.
Podle zkušeností a doporučení vyzkouším letos ty Výborné perníčky, doufám že se nám povedou. Protože každé perníčky, které jsme zatím dělaly, byly vždy tvrdé, popraskané a vůbec ne tak krásně hladké jako je máte Vy.
A také by mě ještě zajímalo, jak dlouho perníčky pečete, jak poznáte že už jsou hotové? A co říkáte na to že by se perníčky předtím, než se dají do trouby měly potírat vodou?
Děkuji za odpověď
Jitce
(Věra, 2. 12. 2008 19:41)Dobrý den paní Jitko, můžu doporučit ty dva poslední recepty, vydrží být dobré až do vánoc :-). At se Vám vydaří pečení. Věra M.
Které těsto na perníčky?
(Jitka, 2. 12. 2008 9:59)dobrý den, možná je to trošku hloupá otázka. Přemýšlím, které perníčky upéci - jestli ty, které se nechávají uležet, anebo ty, které jsou měkké ihned. Prosím o radu: nestane se, že pokud teď upeču perníčky měkké ihned, že mi do vánoc ztvrdnou? děkuji za radu zkušenějších
Ivě
(Věra, 29. 11. 2008 9:56)
Příprava polevy:
170 - 200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce) - nejméně dvakrát prosátého/někdo prosívá i skrz silonky/, 1 bílek (přecezený), 1 lžička solamylu, 1 lžička citronové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy (kolem 15 minut). Podle potřeby buď přidáme moučkový cukr, nebo naopak rozředíme citronovou šťávou.
Pěkné pečení V.
zdobení perníčků
(Iva, 28. 11. 2008 14:24)Prosím o recept na polevu ke zdobení perníčků, Děkuji Iva
Terce
(Věra, 26. 11. 2008 20:53)Dobrý den Terko, barevnou polevu zvládnete jednoduše, přidáte do hotové polevy potr. barvu, buď práškovou rozmíchanou v troše vody a nebo gelovými potr. barvami. Pokud chcete dělat vyplněné plochy ,tak si nejdříve musíte udělat na perníčkách kontury a když jsou dobře zaschlé tak je vyplníte zředěnou polevou( přidávám trochu citr. šťávy) nejlépe dobrým štětcem. Potom je dám na pár minut zapect do trouby na 80-100°C. Zůstanou tak krásně lesklé. Pěkné zdobení a krásný předvánoční čas.V.
Upečeno
(Terka, 26. 11. 2008 10:52)
Dobrý den,
tak hlásím, že jsem včera upekla ty "výborné perníčky". Hned jsem ochutnala a jsou opravdu moc dobré.
Měla bych ještě dotaz ohledně zdobení. Jak se dá udělat barevná poleva? A jak zdobíte větši plochy, aby ta poleva byla rovná a hladká?
Díky za rady.
T:
Věrce
(Věra, 25. 11. 2008 11:55)Dobrý den, také mi byl tento recept doporučen a od té doby je dělám několikrát do roka. Těší mě, že se osvědčil i u Vás. Pěkné svátky V.
POCHVALA
(VĚRA, 24. 11. 2008 17:32)TAK JSEM VYZKOUŠELA VÝBORNÉ PERNÍČKY A JSOU SKVĚLÉ OPRAVDU.UŽ JSEM JE DOPORUČILA KAMARÁDCE DO ITÁLIE,TAKŽE SI POCHUTNÁJÍ I TAKHLE DALEKO NA TĚCHTO DOBROTKÁCH.
pan Petr
(Věra, 24. 11. 2008 10:48)Dobrý den, do ořechových perníčku se dává opravdu oboje.Jsou výborné. Pěkné pečení. V.
Terce
(Věra, 24. 11. 2008 10:46)Dobrý den Terko, je to kypřící prášek do perníku ( na litý perník), je to opravdu dobrý recept. Peču je tak 8-10 minut na 180°C. Hodně štěstí a pěkné perníčky V.
dotaz na Perníkové těsto s ořechy
(Petr Bořek, 23. 11. 2008 19:33)V receptu uvádíte 100g másla , 100g sádla , použije se obé nebo jedno nebo druhé ? Děkuji.
Jak slepit pernikovy homecek?
(marcela, 17. 4. 2009 14:53)