Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Novinky.cz :  http://www.novinky.cz/vanoce/154553-vanocni-cukrovi-vanocni-pernicky-ozdobi-a-provoni-cely-dum.html

 

Základní perníkové těsto

600 d hladké mouky, 300 g moučkového cukru, 200 g medu, 150 g másla, 3 vejce, 2 lžičky jedlé sody, 3 lžičky mleté skořice, 1/2 lžičky mletého hřebíčku, citronovou kůru.

 

Bílková poleva - 170 - 200 g moučkového cukru ( podle velikosti vejce ) nejméně dvakrát prosátého,  1 bílek ( přecezený ), 1 lžička solamylu, 1 lžička citrové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy ( kolem 20 minut :-)  

 

          Prosetou mouku, cukr, koření, sodu a citr.kůru smícháme v míse, přidáme vlažný tekutý med, změklé máslo a vejce. Velmi pečlivě propracujeme, je-li lepivé přidáme hl.mouku. Hotové těsto musí být lesklé a nesmí se drolit. Vložíme do mikr. sáčku alespoň na 24 hodin. Těsto před pečením vyndáme asi hodinu před pečením, aby mělo pokojovou teplotu. Pečeme na 170°C. Po upečení potřeme rozšlehaným vajíčkem. Upečené necháme několik dní odležet a pak teprve zdobíme bílkovou polevou.

  

- 

-

Perníkové těsto

1 kg hladké mouky, 20 dkg moučkového cukru, 8 lžic medu, 4 celá vejce, 1 lžička jedlé sody, 4 lžičky perníkového koření.

 

           Vejce s medem a cukrem utřete, přidejte  koření a po částech mouku s jedlou sodou. Vypracujte hladké těsto, které nechte v mikrotenovém sáčku odležet do druhého dne ( nebo i déle ). Dvě hodiny před zpracováním nechte při pokojové teplotě povolit.

Těsto před rozvalováním znovu dobře propracujte. Na pomoučeném vále rozválejte 4-5 mm silnou placku, vykrájejte různé tvary, kreré pečte v hodně vyhřáté troubě ( nejlépe na pečícím papíře, nebo pomazaném plechu ), stačí 8 - 10 minut, podle tloušťky a velikosti perníčků.

 

                                                                                    -

                                                                                    - 

Perník na figurky

40 dkg hladké mouky, 14 dkg moučkového cukru, 6 dkg tuku, 2 lžíce tekutého medu, 2 vejce, 1 rovná lžíce jedlé sody, 1 lžíce kakaa, trochu rumu, 2 lžíce perníkového koření

         Koření ,jedlou sodu a mouku prosijeme do mísy . Přidáme ostatní suroviny, vypracujeme hladké těsto, které  necháme odpočinout. Vyválíme na plát o tloušťce 4 - 6 mm a vykrajujeme růžné tvary. Pečeme na pečícím papíru ve středně teplé troubě. Upečené perníčky zdobíme bílkovou polevou.

                                                                     -

                                                                     -

 

Výborné perníčky

1000g hladké mouky, 360 g moučkového cukru, 5 vajec, 12 lžic medu, 5 lžic másla, 3 lžíce rumu, 3 lžíce kakaa, 2 kypřící prášky do perníku.

              Mouku,  mouč. cukr, kakao a prášek do perníku smícháme, přidáme med, máslo, rum , vejce a zaděláme hladké a vláčné těsto. Vykrájené perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C. Ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem. Perníčky jsou po upečení křehké a výborné.  

-

Perníkové těsto s ořechy

800 g hladké mouky, 300 g moučkového cukru,, 100 g mletých ořechů, 10 g sody, 100 g másla, 100 g sádla, 4 vejce, 8 lžic medu, 2 lžíce perníkového koření.

    Vše zpracujeme běžným způsobem, stejný je i postup při pečení a zdobení.

Je to recept paní Juliány a perníčky jsou opravdu vynikající, ani jsem je nestihla ozdobit.

                                                                                    -

- 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Míle

(Věra, 9. 12. 2008 7:11)

Dobrý den Mílo, do receptu se opravdu dává máslo rozpuštěné. Jak dlouho perníčky vydrží vláčné to Vám neřeknu, moc dlouho u nás nevydrží, ale všem moc chutnají. Doufam, že budete spokojená. Jaký recept používají na pouťové perníčky nevím, ale až bude u nás příští rok pouť můžu se zeptat :-)). Krásné svátky V.

dotaz

(Míla, 8. 12. 2008 10:40)

Dobrý den, u výborných perníčků uvádíte 5 lžic másla, myslíte tím rozpuštěné máslo? Perníčky peču každým rokem, ale vždy si najdu jiný recept, protože stále hledám, vždy si najdu recept, který pisatelka uvádí jako stoprocentně měkké perníčky, ale vždy jsou tvrdé a musím si pomáhat jablíčkem, tak nevím kde je chyba. osobně si myslím, že žádné perníčky nejsou bez pomoci měkké, co myslíte? I když perníkové výrobky z poutí a různých akcí mají prodejci vždycky měkké, tak jak to dělají?

Petře

(Věra, 6. 12. 2008 22:20)

Dobrý večer Petro,perníčky zdobím tak za 5-6 dní. Lépe pak drží poleva. S potíráním vodou před pečením nemám zkušenost, tak to nemůžu komentovat. Recept na " Výborné perníčky" je opravdu dobrý, našla jsem ho v nějakém časopise a jsem s ním moc spokojená. Je třeba těsto dostatečně prodělat a budou krásně rovné a dobré. Peču je tak 10 minut na 180 °C. Potírám vajíčkem ještě horké. Přeju pěkné pečení a klidné svátky. V

Dotaz

(Petra, 6. 12. 2008 11:54)

Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možné zdobit perníčky hned jakmile je vyndám z trouby a vychladnou. Nebo třeba až týden. My totiž jeden víkend pečeme, druhý týden zdobíme a slepujeme.
Podle zkušeností a doporučení vyzkouším letos ty Výborné perníčky, doufám že se nám povedou. Protože každé perníčky, které jsme zatím dělaly, byly vždy tvrdé, popraskané a vůbec ne tak krásně hladké jako je máte Vy.
A také by mě ještě zajímalo, jak dlouho perníčky pečete, jak poznáte že už jsou hotové? A co říkáte na to že by se perníčky předtím, než se dají do trouby měly potírat vodou?
Děkuji za odpověď

Jitce

(Věra, 2. 12. 2008 19:41)

Dobrý den paní Jitko, můžu doporučit ty dva poslední recepty, vydrží být dobré až do vánoc :-). At se Vám vydaří pečení. Věra M.

Které těsto na perníčky?

(Jitka, 2. 12. 2008 9:59)

dobrý den, možná je to trošku hloupá otázka. Přemýšlím, které perníčky upéci - jestli ty, které se nechávají uležet, anebo ty, které jsou měkké ihned. Prosím o radu: nestane se, že pokud teď upeču perníčky měkké ihned, že mi do vánoc ztvrdnou? děkuji za radu zkušenějších

Ivě

(Věra, 29. 11. 2008 9:56)

Příprava polevy:
170 - 200 g moučkového cukru (podle velikosti vejce) - nejméně dvakrát prosátého/někdo prosívá i skrz silonky/, 1 bílek (přecezený), 1 lžička solamylu, 1 lžička citronové šťávy. Všechno třeme plochou měchačkou až do zbělení polevy (kolem 15 minut). Podle potřeby buď přidáme moučkový cukr, nebo naopak rozředíme citronovou šťávou.
Pěkné pečení V.

zdobení perníčků

(Iva, 28. 11. 2008 14:24)

Prosím o recept na polevu ke zdobení perníčků, Děkuji Iva

Terce

(Věra, 26. 11. 2008 20:53)

Dobrý den Terko, barevnou polevu zvládnete jednoduše, přidáte do hotové polevy potr. barvu, buď práškovou rozmíchanou v troše vody a nebo gelovými potr. barvami. Pokud chcete dělat vyplněné plochy ,tak si nejdříve musíte udělat na perníčkách kontury a když jsou dobře zaschlé tak je vyplníte zředěnou polevou( přidávám trochu citr. šťávy) nejlépe dobrým štětcem. Potom je dám na pár minut zapect do trouby na 80-100°C. Zůstanou tak krásně lesklé. Pěkné zdobení a krásný předvánoční čas.V.

Upečeno

(Terka, 26. 11. 2008 10:52)

Dobrý den,

tak hlásím, že jsem včera upekla ty "výborné perníčky". Hned jsem ochutnala a jsou opravdu moc dobré.

Měla bych ještě dotaz ohledně zdobení. Jak se dá udělat barevná poleva? A jak zdobíte větši plochy, aby ta poleva byla rovná a hladká?

Díky za rady.
T:

Věrce

(Věra, 25. 11. 2008 11:55)

Dobrý den, také mi byl tento recept doporučen a od té doby je dělám několikrát do roka. Těší mě, že se osvědčil i u Vás. Pěkné svátky V.

POCHVALA

(VĚRA, 24. 11. 2008 17:32)

TAK JSEM VYZKOUŠELA VÝBORNÉ PERNÍČKY A JSOU SKVĚLÉ OPRAVDU.UŽ JSEM JE DOPORUČILA KAMARÁDCE DO ITÁLIE,TAKŽE SI POCHUTNÁJÍ I TAKHLE DALEKO NA TĚCHTO DOBROTKÁCH.

pan Petr

(Věra, 24. 11. 2008 10:48)

Dobrý den, do ořechových perníčku se dává opravdu oboje.Jsou výborné. Pěkné pečení. V.

Terce

(Věra, 24. 11. 2008 10:46)

Dobrý den Terko, je to kypřící prášek do perníku ( na litý perník), je to opravdu dobrý recept. Peču je tak 8-10 minut na 180°C. Hodně štěstí a pěkné perníčky V.

dotaz na Perníkové těsto s ořechy

(Petr Bořek, 23. 11. 2008 19:33)

V receptu uvádíte 100g másla , 100g sádla , použije se obé nebo jedno nebo druhé ? Děkuji.

Prášek do perníku - jaký?

(Terka, 23. 11. 2008 15:49)

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, který prášek do perníku používáte v receptu "výborné perníčky". Je to ta směs Perník medový od Kotányi?

Chystám se letos péct perníčky poprvé, tak váhám, co do toho těsta dát, aby se mi povedlo. A taky, jak dlouho ty perníčky pečete?

Předem moc dkěuji za odpověď.

Kdy začít péct?

(Věra, 21. 11. 2008 16:41)

Dobrý den paní Mandová, myslím, že na perníčky je ten nejlepší čas právě koncem listopadu, aby se perníčky rozležely. Přeji Vám pěkné pečení.V.

Kdy začít péct?

(Mandová, 21. 11. 2008 15:29)

Kdy se má začít s pečením, tak aby byly perníčky "akorát" měkké?
Děkuji.
M.Mandová

testo

(Michaela, 17. 3. 2008 11:34)

Dobry den, rada bych se zeptala, je nejake testo co se nemusi nechat odleze a take nejake ktere he po upeceni hned mekke?Predem dekuji, muzete mi psat i na mail Michaela
Kresova.m@centrum.cz

Petře

(Věra, 17. 12. 2007 12:58)

Ahoj Petro, poslala jsem recepty na uvedený e-mail, ale došlo to zřejmě jiné adresátce. Prosím napiště mi znovu svůj e-mail. Zdravím V.



 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA