Jdi na obsah Jdi na menu
 


 

 

Elephant

Jednoduchý marcipán

26 dkg prosátého moučkového cukru, 15 dkg pol.sušeného mléka, 2 dkg 100% tuku (nastrouhat), 5 dkg světlého medu, mandlové aroma - pár kapek,voda.

 

 

Smícháte všechny suroviny, vodu přidávejte pomalu, aby nevzniklo řídké těsto. Do hotového marcipánu můžete přidávat potr.barvivo, nebo kakao. Uchováváme dobře zabalený v lednici nebo v mrazáku. Když se dobře prodělá krásně se z něj modeluje.

                                                 

Marcipán        

 

20 dkg moučkového cukru, 20 dkg sušeného plnotučného mléka, 2 bílky ( prokapané přes síto )

 Zaděláme těsto, musí být pevné , ale ne tuhé. Zahušťujeme mlékem a cukrem ve stejném poměru, nebo ředíme bílkem. Můžeme obarvit potravinářských barvivem. Uchováváme v mikrotenovém sáčku         

                                

 Marcipán od paní Ireny

10 dkg moučkového cukru(prosátého),10 dkg sušeného mléka, pár kapek mandlové tresti, malá lžička másla, vlažná voda.
Postup: vše dáme dohromady a vodu jen po troškách aby těsto nebylo řídké.Musí mít konzistenci plastelíny.Aby se s ním dalo dobře modelovat.

  

 Pravý marcipán Bernarda

Umlít cca 1/2 kg mandlí a přidat 1/2 kg kr. cukru a pak to asi 1/2 hodiny třít. Uložit na 2-3 dny do chladu a potom to nejlépe prodělat mezi válci na nudle a opět to nechat 2-3 dny odležet. Mnohem lépe se s ním pracuje, protože tak rychle nevysychá. Je náročnější na výrobu.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

pomoc

(Martina, 29. 12. 2010 20:33)

Ahojky, prosím o radu, budu potahovat dort- hokejové hřiště mléčným marcipánem, ale vždy když potahuji, dort pomažu krémem, dám hodně vychladit a pak potahuji. Jenže dole z pod dortu, tedy z pod marcipánu mi začne vytékat tekutina. Marcipán sice neteče, ale jaksi vlhne. Krém do dortu používám pudinkový. Co mám dělat, aby se mi kolem dorty nedělaly loužičky? Předem moc děkuji. Martina

Re: pomoc

(Věra, 3. 1. 2011 22:30)

Ahoj Martino, nevím jestli není pozdě na radu, ale dřív jsem se sem nedostala. Také jsem se s podobným problémem setkala a dočetla jsem se, že to dělá lednice, má velkou vnitřní vlhkost. Pomohlo mi dát dort do lednice na podnosu s poklopem. Hodně štěstí V.

Ivče

(Věra, 27. 9. 2010 7:23)

Omlouvám se. že jsem neodpověděla, ale jsem v lázních a k netu se dostanu málo... Doufám, že se vám beruška povedla :-). V.

dort beruška

(ivča, 19. 9. 2010 19:07)

holky prosím poradte už se nám to blíží ve čtvrtek peču

dort beruška 2010

(ivča, 18. 9. 2010 10:12)

budu dělat dcerce dort beručky ze 12 vajec ve tvaru vypouklého oválu kolik myslíte že budu potřebovat potahovací hmoty?stačí 20dkg cukru a 20dkg mléka díky všem za radu ivana

Evě

(Věra, 31. 3. 2010 20:56)

Tent recept je chuťově dobrý a dobře se s ním pracuje. Lepší je na potahování až druhý den, kdy se musi znovu prodělat. Mějte se pěkně. V.

marcipán

(eva, 24. 3. 2010 15:42)

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na ten prvni recept na marcipán, jestli je chuťově hodně podobny klasickému marcipánu. A když s nim chci potahovat dort, mam jej dělat par dnu dopředu nebo mužu i ten den, kdy chci potahovat? děkuji za odpověď

Lucy

(Věra, 30. 11. 2009 8:44)

Dobrý den, děkuji za další recept, jak budu mít více času přidám Váš recept mezi ostatní. Ještě jednou díky a pěkné svátky. V.M.

marcipánová hmota jinak

(Lucy, 29. 10. 2009 16:42)

Ahoj Věro,
dělám dorty pro přátele a hlavně pro dětičky. Skvěle je potahuje a dělá ozdoby z takovéto potahovácí hmoty - hlavně pokud je někdo alergicky na sušené mléko:
50g tuku (Hera nebo máslo)
100g hladké mouky
100ml vody
500g cukru moučky a mandlová příchuť
Tuk rozpustit ve vodě, dát vařit, když se tuk úplně rozpusti, přidát mouku a rychle míchat - až se vytvoří jednotná hmota. Tuhle hmotu nechte vychladnout a pak přidávejte cukr moučku. Občas se může stat, že během hnětení se hmota najednou stane řídká, to nevádí, po přidání pozůstalého cukru hmota se stane vlačná a skvělá na potahování. Dobře zabalenou do igelitu je možné držet v ledničce. Pak stači datna par vteřin do mikrovlné trouby....
Hezky zdravím :-)

Elišce

(Věra, 25. 3. 2009 9:29)

Eliško nevím jestli nepíšu pozdě,ale nebyla jsem na stránkách. Na potahnutí dortu dělam dvojnásobné množství receptu. Přeji pěkný den V.

Kolik hmoty

(Eliška, 20. 3. 2009 9:12)

Budu dělat první potahovaný dort , chci použít první recept, ale nevím zda-li mi bude množtví stačit na jeden dort o průměru 28 cm. a pak by mě zajímalo, zda-li hmota na dortu neztvrdne, budu dělat dort v pátek na sobotu :-). Díky za informaci.

Bernardovi

(Věra, 26. 1. 2009 7:11)

Děkuji za příspěvek, jak budu mít chvilku tak Váš recept přidám.V.

pravý marcipán

(Bernard, 28. 12. 2008 17:45)

Dobrý den, výroba vašeho marcipánu je jistě jednoduší, ale bohužel nevhodná pro alergiky na sušené mléko. Proto by bylo dobré zveřejnit také recept na pravý marcipán. (Můj recept je umlýt cca 1/2kg mandlí a přidat 1/2kg krystalového cukru a pak to asi 1/2 hod. třít. Uložit na 2 až 3 dny do chladu a pak to opět hníst nejlépe mezi válci na nudle a opět to nechat cca 2-3 dny uležet).Mnohem lépe se s ním pracuje a nevysychá tak rychle jako umělý. Na výrobu je ale určitě náročnější. Určitě je chutnější!!!

Tereze

(Věra, 13. 12. 2008 17:07)

Dobrý den Terezo,podle toho co píšete by bylo lepší vyválet si plát silnější, tím jak ho dáte na dort tak se vytahne a jak jste ho měla tence vyválený tak je " průhledný" a trhá se. Já fondánem nepotahuji, ale mléčným marcipánem, tak Vám více neporadím. Pěkné svátky. V.

Jak potahovat marcipánem

(Tereza, 12. 12. 2008 16:09)

Dobrý den,
prosím o radu jak pracovat s marcipánem či fondánem při potahování dortů. Koupila jsem si fondánovou hmotu k potažení dortu. Vyválela jsem si tenký plát a začla dort potahovat ale po stranách vznikaly nevzhledné faldíky když jsem se je pokoušela zahladit, fondán se začal trhat a byly všude vidět spoje. Uhladit hmotu také příliš nešlo protože byla dosti tuhá a poníčila bych tím těsto pod ní. Jak tedy potáhnout dort aby byl zcela hladký, bez viditelných spojů?
Moc děkuji za odpověď. Hezký den. T.

Myskys

(Věra, 12. 12. 2008 7:22)

Ahoj, můžete použít hned ten první recept, když si ho dobře proděláte, moc pěkně se sním pracuje. Kdyby se Vám nechtělo marcipán dělat tak se prodává potahová hmota, také je s ní dobrá práce. Hodně štěstí a pěkné svátky. V.

potahování dortů

(Mykys, 11. 12. 2008 12:08)

Jsem vyučená cukrářka. Dost mě tenkrát mrzelo, že nás ve škole neučili (pravý marcipán nebo aspoň dobrou náhražku) celkově potahování dortů. Ráda bych se to naučila. Poradíte mi, jaká náhražka je z těchto receptů nejlepší? Děkuji mnohokrát.

.. náhražky

(Dasha, 25. 11. 2008 18:12)

Dobrý den,
dělala jsem marcipán na X způsobů.. a chuťově nejlepší je prostě ten, který je s těmi "náhražkami".. a taky je levnější než ten ze sladkých mandlí.. Nedovedu si představit dělat na Vánoce 2kg pravého marcipánu, bych se nadřela o hodně víc! A myslím, že by mě s tím poslali někam..

Doga

(Věra, 25. 11. 2008 11:58)

Dobrý den, nemám u žádného receptu, že se jedná o "Pravý marcipán " tak si nemyslím, že je to podvod. Jsou to recepty od mých návštěvnic :-). Přeji Vám pěkný den V.

Mandlové těsto

(Věra, 27. 3. 2008 7:07)

Já kupuji gelové barvy od pana Malátka, objednat si je můžete na těchto stránkách. Pěkný den.V.M. http://www.sweb.cz/v.malatek/produkty.html



 

 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA